Lokaal nieuws dinsdag 01 september 2020

Gasloos wonen in Amstelveen

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit doel moet worden bereikt door middel van verschillende energiebesparende maatregelen. Een daarvan is dat alle woningen in Nederland van het aardgas afgesloten moeten worden. Daarbij gaat het om zo'n 8 miljoen huizen die over ruim 30 jaar gasloos moeten zijn. Een kwart daarvan, zo'n 2 miljoen, moeten de gasaansluiting in 2030 al hebben ingeruild voor een duurzaam alternatief. Dit vergt veel van de landelijke overheid, provincies en gemeenten. Ook in Amstelveen werkt de gemeente hard mee aan het doel om Nederland gasloos te maken.

Hoe wordt gasloos wonen bereikt?

Gasloos wonen houdt in dat je niet langer afhankelijk bent van de cv-ketel om de verwarming en het water te verwarmen. De energie die je nodig hebt om het huis te verwarmen en warm water te krijgen, wordt niet langer opgewekt uit fossiele brandstoffen maar komt uit een duurzame bron zoals de zon, de bodem of de buitenlucht. Die energie win je bijvoorbeeld via een zonneboiler of warmtepomp. Dergelijke installaties zijn niet goedkoop maar er zijn gelukkig verschillende subsidies waardoor je mogelijk in de aanschaf wordt gecompenseerd. Wel is het zo dat duurzame maatregelen alleen werken als het huis ook goed is geïsoleerd. Bij nieuwbouwwoningen is dit zonder meer het geval. Voor oudere woningen geldt dat de isolatie mogelijk eerst verbeterd moet worden voordat duurzame maatregelen ook effect hebben. Met dubbel glas en/of een betere muur/vloerisolatie houdt een woning de warmte beter vast en heeft het gasloos wonen ook echt nut. Als je geen cv-ketel meer hebt, kun je ook niet langer op gas koken. Je zult het gasfornuis dus in moeten ruilen voor een inductiekookplaat.

De stand van zaken in Amstelveen?

Amstelveen is druk bezig met de plannen om de gemeente aardgasvrij te maken. In 2021 moeten de plannen voor deze energietransitie klaar zijn. Daarom gaat Amstelveen nu al met zijn bewoners in gesprek door periodiek het zogenoemde EnergieOntbijt te houden.Tijdens deze bijeenkomsten wordt onder meer gesproken over de maatregelen die bewoners zelf al kunnen nemen om hun woning duurzamer te maken. Verder kunnen inwoners van Amstelveen via het Regionaal Energieloket een gratis huisscan doen om inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen voor de woning. Kijkend naar toekomstige nieuwbouwprojecten heeft Amstelveen de intentie om die volledig aardgasvrij te bouwen. In februari tekende de gemeente daartoe samen met 25 andere gemeenten, waaronder Amsterdam en Haarlem, een intentieverklaring.

Energieleveranciers vergelijken

Bij gasloos wonen past ook een energieleverancier die groene stroom levert. Om een goed beeld te krijgen van de energiemaatschappijen die inzetten op duurzame energie, kun je het best gebruik maken van een online energievergelijker omdat die je op basis van jouw situatie een compleet overzicht geeft van alle leveranciers. Je vergelijkt contracten op basis van verschillende criteria zoals prijs, wel of geen groene stroom en andere voorwaarden.

Meer nieuws over wonen in Amstelveen

Blijf op de hoogte van al het woningnieuws in en rondom Amstelveen en bekijk ons overzicht van nieuwbouwprojecten in Amstelveen voor zowel koop- als huurwoningen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amstelveen.

Aanmelden