Actueel

Nieuws

Gasloos wonen in Amstelveen Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Gasloos wonen in Amstelveen

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit doel moet worden bereikt door middel van verschillende energiebesparende maatregelen. Een daarvan is dat alle woningen in Nederland van het aardgas afgesloten moeten worden. Daarbij gaat het om zo'n 8 miljoen huizen die over ruim 30 jaar gasloos moeten zijn. Een kwart daarvan, zo'n 2 miljoen, moeten de gasaansluiting in 2030 al hebben ingeruild voor een duurzaam alternatief. Dit vergt veel van de landelijke overheid, provincies en gemeenten. Ook in Amstelveen werkt de gemeente hard mee aan het doel om Nederland gasloos te maken.

Hoe wordt gasloos wonen bereikt?

Gasloos wonen houdt in dat je niet langer afhankelijk bent van de cv-ketel om de verwarming en het water te verwarmen. De energie die je nodig hebt om het huis te verwarmen en warm water te krijgen, wordt niet langer opgewekt uit fossiele brandstoffen maar komt uit een duurzame bron zoals de zon, de bodem of de buitenlucht. Die energie win je bijvoorbeeld via een zonneboiler of warmtepomp. Dergelijke installaties zijn niet goedkoop maar er zijn gelukkig verschillende subsidies waardoor je mogelijk in de aanschaf wordt gecompenseerd. Wel is het zo dat duurzame maatregelen alleen werken als het huis ook goed is geïsoleerd. Bij nieuwbouwwoningen is dit zonder meer het geval. Voor oudere woningen geldt dat de isolatie mogelijk eerst verbeterd moet worden voordat duurzame maatregelen ook effect hebben. Met dubbel glas en/of een betere muur/vloerisolatie houdt een woning de warmte beter vast en heeft het gasloos wonen ook echt nut. Als je geen cv-ketel meer hebt, kun je ook niet langer op gas koken. Je zult het gasfornuis dus in moeten ruilen voor een inductiekookplaat.

De stand van zaken in Amstelveen?

Amstelveen is druk bezig met de plannen om de gemeente aardgasvrij te maken. In 2021 moeten de plannen voor deze energietransitie klaar zijn. Daarom gaat Amstelveen nu al met zijn bewoners in gesprek door periodiek het zogenoemde EnergieOntbijt te houden.Tijdens deze bijeenkomsten wordt onder meer gesproken over de maatregelen die bewoners zelf al kunnen nemen om hun woning duurzamer te maken. Verder kunnen inwoners van Amstelveen via het Regionaal Energieloket een gratis huisscan doen om inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen voor de woning. Kijkend naar toekomstige nieuwbouwprojecten heeft Amstelveen de intentie om die volledig aardgasvrij te bouwen. In februari tekende de gemeente daartoe samen met 25 andere gemeenten, waaronder Amsterdam en Haarlem, een intentieverklaring.

Energieleveranciers vergelijken

Bij gasloos wonen past ook een energieleverancier die groene stroom levert. Om een goed beeld te krijgen van de energiemaatschappijen die inzetten op duurzame energie, kun je het best gebruik maken van een online energievergelijker omdat die je op basis van jouw situatie een compleet overzicht geeft van alle leveranciers. Je vergelijkt contracten op basis van verschillende criteria zoals prijs, wel of geen groene stroom en andere voorwaarden.

Meer nieuws over wonen in Amstelveen

Blijf op de hoogte van al het woningnieuws in en rondom Amstelveen en bekijk ons overzicht van nieuwbouwprojecten in Amstelveen voor zowel koop- als huurwoningen.

Kiezen tussen stucwerk en behang bij nieuwbouw Lokaal nieuws dinsdag 02 februari 2021

Kiezen tussen stucwerk en behang bij nieuwbouw

Bij nieuwbouwwoningen worden de wanden over het algemeen behangklaar opgeleverd. Dat betekent dat je de keuze hebt tussen onder andere behang of stucwerk als afwerking. Om een goede keuze te kunnen maken, moet je natuurlijk eerst de voor en nadelen van beide opties weten.

Laten we beginnen met dat het stucen van nieuwbouwwoningen heel anders is dan bij een bestaande woning. En dat je dat verschil ook terugziet in je portemonnee. Een nieuwbouwhuis stucen is namelijk veel goedkoper. En zeker als je het slim aanpakt.

Nieuwbouwmuren

Belangrijk om eerst te weten is dat bij nieuwe muren, in tegenstelling tot bij bestaande huizen en dus oudere muren, maar een dunne laag stucwerk nodig is. De wanden zijn nog helemaal nieuw en worden over het algemeen behangklaar opgeleverd waardoor een dunpleisterwerk al voldoende is om jouw nieuwe wanden helemaal sausklaar te stucen. En dunpleister scheelt dus enorm in de kosten ten opzichte van traditioneel stucwerk. Kies ook het liefst een stukadoor in de buurt. Zo heeft de stukadoor Amstelveen bijvoorbeeld ook een burenkorting. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Stucwerk versus behang

De keuze tussen stucen en behangen, klinkt voor jou misschien als een hele gewone vraag. Maar de twee opties zijn eigenlijk helemaal niet vergelijkbaar. Stucwerk nieuwbouw of behang voor je nieuwbouwmuren zijn namelijk totaal verschillende producten. Een beetje appels en peren. Beide fruit maar…

Misschien kunnen we het je uitleggen aan de hand van het kiezen van een nieuwe auto. In auto’s zijn er verschillende merken (en ook nog modellen) die er aan de buitenkant gewoon echt anders uitzien. Toch hebben ze hetzelfde doel; jou van A naar B vervoeren. Bij stucwerk en behang is het doel het creëren van mooie strakke wanden.

Auto’s hebben vaak veel vergelijkbare functies. Met je wanden is dat net zo. Prijstechnisch is er (in tegenstelling tot bij auto’s) eigenlijk niet zoveel verschil tussen stucwerk en behang. Zelf de kans op scheuren in de wanden is ongeveer gelijk. Wat er wel anders is, dat is waarschijnlijk net zoals bij een auto, jouw gevoel en jouw smaak. Waar voel jij je fijn bij of wat vind jij mooi in je huis.

Een klein verschil is er, ook weer net zoals bij auto’s, in de waardevastheid. Een Volkswagen is meestal wat meer waardevast dan een Alfa Romeo… Weet je al welk merk je stucwerk is en wat je behang? Toch gaat het vooral dus om jouw gevoel. En bedenk dat dit ook per kamer anders kan zijn. Het één sluit het ander dus niet uit. In een kamer kun je zelfs kiezen voor 3 wanden stucwerk en een wand behang. Kies je voor stucwerk, kies dan een stukadoor die bekend is met stucwerk nieuwbouw . Zij weten namelijk wat nodig is in de voorbereiding bij nieuwbouw wanden om een strakke wand zonder (latere) scheuren te krijgen.

Burenkorting

In een van de alinea’s hierboven refereerde wij er al even aan, de burenkorting! Bij nieuwbouw woningen of appartementen is de oplevering vaak tegelijk per blok of soms hele wijk. Dat betekent dat je buren ook een stukadoor zoeken. Goed nieuws dus! Want door samen met je buren te kiezen voor één stukadoor, zoals bijvoorbeeld de specialisten van wandgrimeurs.nl, kan er flink bespaart worden op het totaalbedrag. Dat betekent dezelfde hoge kwaliteit wanden en/of plafonds tegen een gereduceerd tarief!

Huis bezichtigen Zaandam tijdens coronacrisis Lokaal nieuws donderdag 24 december 2020

Huis bezichtigen Zaandam tijdens coronacrisis

Door alle aangescherpte regels in deze coronacrisis moeten we met z’n allen nu zoveel mogelijk thuis zitten, maar wat nu als je juist op zoek bent naar een nieuw thuis? Wil jij bijvoorbeeld dolgraag in Zaandam een huis bezichtigen? Het kan, hoewel er wel enkele aandachtspunten zijn!

Ondanks de pandemie én krapte op de huizenmarkt blijven Nederlanders massaal nieuwe huizen kopen. De verkoop van huizen ligt zo’n 15% boven de cijfers van vorig jaar. Een huis staat gemiddeld nu nog geen maand te koop! Als je droomhuis te koop staat, moet je dan ook snel handelen. Per huis dat te koop wordt aangeboden, melden gemiddeld wel 20 geïnteresseerden zich voor een bezichtiging! Het kan misschien wat gek voelen om juist in deze tijden zoveel mensen over de vloer te krijgen of om bij een vreemde binnen een kijkje te nemen. Makelaars zorgen er echter voor dat alles volgens strikte maatregelen gebeurt.

Huis bezichtigen in Zaandam

Ook in de Zaanstreek is het drukte van jewelste op de huizenmarkt. Hoewel het aantal verkopen vrij stabiel blijft, liggen de prijzen dik 16% hoger dan in 2019. Bert van Vulpen is aankoopmakelaar in Zaandam en signaleert verschillende ontwikkelingen: “We merken dat veel bezichtigingen leiden tot een bod. Dat percentage is fors hoger dan vóór corona. De oriënterende zoeker komt niet kijken. De zoeker die op korte termijn wil kopen daarentegen wél.” Een bezichtiging wordt dus zorgvuldig ingepland, denk dus vooraf goed na of het de moeite waard is om een afspraak te maken. Plan niet voor de ‘leuk’ een afspraak in om een huis te bezichtigen.

Maatregelen huisbezichtiging in Zaandam

Voorheen werden huisbezichtigingen vaak in hele groepen tegelijk geregeld. Zoals je verwacht: dat is nu uit den boze. Na een (vaak online) kennismaking met de makelaar wordt één voor één een bezichtiging van een huis ingepland. Maximaal twee mensen uit een gezin mogen dan komen kijken. Leidt de makelaar de rondleiding, dan zijn de huidige bewoners niet thuis. In deze nieuwe tijden is het gebruikelijk om als bezoeker tijdens een huisbezichtiging handschoenen en sindskort ook een mondkapje te dragen. Daarbij opent de makelaar doorgaans alle deuren zodat er alsnog zo min mogelijk contact is tussen het huis en de bezoekers. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een rondje door het huis te lopen, maar raak dan niks aan.

Het is ook goed mogelijk dat de makelaar buiten blijft wachten terwijl de potentiële kopers zelf een rondje door het huis lopen. Vanuit de auto buiten videobelt de makelaar de bezichtigers dan om alsnog een rondleiding te geven. Maar ook dan geldt dat de geïnteresseerden zo min mogelijk aanraken.

Zelf bezichtiging regelen in Zaandam

Bij het huis verkopen in Zaandam is niet altijd een makelaar aanwezig tijdens de bezichtiging. In sommige gevallen moet je dus zelf potentiële kopers een kijkje laten nemen. Zorg er in dat geval ook voor dat één gezinslid van de verkopende partij thuis is en nodig maximaal twee mensen uit. Zet bij voorkeur vooraf alle deuren al open zodat deurklinken niet aangeraakt worden. Verder gelden ook nu algemene regels dat iedereen 1,5 meter bij elkaar vandaan blijft, je in je elleboog niest of hoest en dat een bezichtiging wordt afgezegd zodra iemand klachten heeft.

In vergelijking met hiervoor is een bezichtiging vooral minder sociaal geworden. Geen stevige handdruk bij de voordeur of een kop koffie met een vers stuk appeltaart. Laat je echter niet tegenhouden, want met bovenstaande maatregelen is het alsnog veilig om een nieuw huis te bezichtigen.

Duurzaamheidsleningen Amstelveen Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Duurzaamheidsleningen Amstelveen

Gemeenten en de overheid hebben de afgelopen jaren klimaatdoelstellingen opgesteld. Om hun klimaatdoelstellingen te behalen, focust gemeente Amstelveen op het stimuleren van verduurzaming van woningen. Het verduurzamen van je woning brengt veel voordelen met zich mee. Allereerst draag je bij aan het verduurzamen van de maatschappij en het verminderen van de CO2-uitstoot. Daarnaast kun je met verduurzamen je woongenot verhogen en de energierekening verlagen. Ook niet onbelangrijk voor woningbezitters is de waarde van hun huis. De kans is groot dat deze door het implementeren van duurzaamheidsoplossingen stijgt.

Duurzaamheidsoplossingen

Er zijn verschillende duurzaamheidsoplossingen die je kunt inzetten om je huis duurzamer te maken. De belangrijkste zijn:

• Zonnepanelen
• Isolatie (dak, gevel, deuren, spouwmuur, vloer of bodem)
• Warmtepomp
• Zonneboiler
• HR++ glas
• Warmteterugwinning-installatie

Advies van expert

Het is belangrijk onderzoek te doen naar verschillende duurzaamheidsoplossingen. Laat een expert advies geven over verschillende mogelijke combinaties in jouw woning. Dit zodat de oplossingen zo goed mogelijk kunnen voorzien in de benodigde energievraag. Iedereen wil zoveel mogelijk besparen op het energieverbruik. Doe eens onderzoek naar je huidige energieverbruik en kijk of je de beste energieleverancier hebt voor jouw situatie. Energie vergelijk je makkelijk online. De besparing kun je gelijk in je spaarpot stoppen, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je woning.

Investering die het waard is

Het verduurzamen van een woning vraagt om een flinke investering. Kun je dit zelf met spaargeld financieren? Dan moet je dat zeker doen. Woningaanpassingen betalen met eigen geld is natuurlijk altijd de beste optie. Om het verduurzamen van woningen te stimuleren zijn er echter ook speciale duurzaamheidsleningen. Deze hebben een vaste lage rente en gunstige terugbetalingsvoorwaarden. Heb je het geld voor de verbouwing niet achter de hand? Dan is zo’n lening wellicht de oplossing. In Amstelveen zijn twee van dit soort leningen beschikbaar voor woningeigenaren. De Stimuleringslening en de Energiebespaarlening.

Stimuleringslening

De Stimuleringslening is een duurzaamheidslening die wordt verstrekt door gemeente Amstelveen. Deze kun je dus alleen aanvragen als de woning in het grondgebied van de gemeente Amstelveen staat. De hoogte van de lening is minimaal € 5.000,- en je moet deze binnen 15 jaar terugbetalen. Over dit bedrag betaal je een rente van 1,5%. Deze rente staat vast voor de hele looptijd van de lening. Ook kun je de lening boetevrij versneld aflossen met een minimumbedrag van € 250,-.

Energiebespaarlening

De energiebespaarlening is een landelijk initiatief van het Energiebespaarfonds. Deze lening kun je online aanvragen en loopt dus niet via de gemeente. Je kunt de lening aanvragen voor een bedrag van € 2.500,- tot € 65.000,-. De looptijd is, afhankelijk van het geleende bedrag, tussen de 7 en 15 jaar. Een belangrijke regel van deze lening is dat maximaal 75% van het geld besteed mag worden aan zonnepanelen. Minimaal 25% van het geleende geld zul je dus moeten gebruiken voor de aanschaf van andere duurzaamheidsoplossingen.

Ben jij van plan om binnenkort een nieuwbouwwoning te kopen? Ook dan kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. Aan nieuwbouwwoningen worden in de wet bepaalde duurzaamheidseisen gesteld. Je kunt de energiebespaarlening alleen gebruiken voor nieuwbouwwoningen wanneer je de woning verder wilt verduurzamen dan wettelijk verplicht. Benieuwd naar de nieuwbouwwoningen die momenteel aangeboden worden in Amstelveen? Wellicht vind je jouw droomwoning in ons woningoverzicht .

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amstelveen.

Aanmelden