Actueel

Nieuws

Zo kun je een home gym bouwen in je nieuwe huis in Amstelveen Lokaal nieuws dinsdag 20 april 2021

Zo kun je een home gym bouwen in je nieuwe huis in Amstelveen

2020 was voor de meesten van ons een buitengewoon uitdagend jaar. Het was nodig om nieuwe manieren van werken en nieuwe manieren van samenleven met gezinsleden te vinden. Ook moesten we nieuwe manieren vinden om ons lichaam en geest fit te houden. Sportscholen zijn immers lang gesloten geweest, wat nu nog altijd het geval is. Gelukkig kun je er wel voor zorgen dat je alsnog kunt trainen, bijvoorbeeld door je oude hardloopschoenen af te stoffen. Daarnaast kun je ook dumbbells of kettlebells bestellen om oefeningen uit te kunnen voeren. Nu je al een paar gewichten hebt gekocht kun je in principe direct ook een home gym creëren met behulp van de onderstaande tips. 

Vind de juiste ruimte 

Eén van de grootste vragen die je misschien stelt, is of je genoeg ruimte hebt in je nieuwbouwhuis om in een home gym te passen. In het verleden zijn bijvoorbeeld garages, kelders, lofts, logeerkamers, bijgebouwen, tuingebouwen en zijkamers omgebouwd tot een sportschool. Heb jij nog zo’n kamer of gebouw over die je eigenlijk niet gebruikt? Maak hier dan een home gym van. In principe kun je ook een nieuw schuurtje bouwen, al gaat dat natuurlijk wel extra veel geld kosten. Je moet dus goed bedenken welke ruimte je ter beschikking hebt. Zelfs in een kleine kamer kun je namelijk al veel passen, dus je hoeft niet beslist veel ruimte te hebben om een home gym te kunnen bouwen. 

Creëer de juiste sfeer

Sportscholen zijn ruimtes waarin nogal wat warmte, vocht en trillingen voorkomen. En het is een ruimte waar we heel diep inademen en veel uitademen. Als je geen rekening houdt met deze aspecten dan zul je een home gym bouwen die benauwd, donker en vochtig is. In sommige gevallen zal het er zelfs stinken. Om de sportschool in je huis echt goed te laten werken moet deze ruimte licht, helder en goed geventileerd zijn. Een kamer met grote bestaande ramen is ideaal, maar indien nodig is het de moeite waard om te vergroten of nieuwe raamruimtes te creëren. De juiste sfeer kun je bovendien creëren door spiegels op te hangen aan de muren . Hierbij geldt hoe groter, hoe beter, net zoals in echte sportscholen dus.

Bouw voor duurzaamheid

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Het gaat om het bouwen van een sportschool die nog vele jaren meegaat. Het bouwen van een goede home gym moet een duurzame investering zijn, geen kostenpost. Het is een investering in je toekomst en die van je gezin. Het kan dus een vergissing zijn om bij elke gelegenheid geld te besparen. Je wilt immers niet dat je na een paar maanden al allemaal nieuw apparatuur moet aanschaffen voor in je sportschool. Welke uitrusting je dan ook nodig hebt, het moest beslist duurzaam te zijn. Alsnog betekent dit niet dat je automatisch voor nieuwe en dure apparaten moet kiezen, op de tweedehandsmarkt kun je namelijk voldoende fitnessapparatuur van een hoge kwaliteit vinden. Zo kun je geld op een duurzame manier besparen. 

Gasloos wonen in Amstelveen Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Gasloos wonen in Amstelveen

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit doel moet worden bereikt door middel van verschillende energiebesparende maatregelen. Een daarvan is dat alle woningen in Nederland van het aardgas afgesloten moeten worden. Daarbij gaat het om zo'n 8 miljoen huizen die over ruim 30 jaar gasloos moeten zijn. Een kwart daarvan, zo'n 2 miljoen, moeten de gasaansluiting in 2030 al hebben ingeruild voor een duurzaam alternatief. Dit vergt veel van de landelijke overheid, provincies en gemeenten. Ook in Amstelveen werkt de gemeente hard mee aan het doel om Nederland gasloos te maken.

Hoe wordt gasloos wonen bereikt?

Gasloos wonen houdt in dat je niet langer afhankelijk bent van de cv-ketel om de verwarming en het water te verwarmen. De energie die je nodig hebt om het huis te verwarmen en warm water te krijgen, wordt niet langer opgewekt uit fossiele brandstoffen maar komt uit een duurzame bron zoals de zon, de bodem of de buitenlucht. Die energie win je bijvoorbeeld via een zonneboiler of warmtepomp. Dergelijke installaties zijn niet goedkoop maar er zijn gelukkig verschillende subsidies waardoor je mogelijk in de aanschaf wordt gecompenseerd. Wel is het zo dat duurzame maatregelen alleen werken als het huis ook goed is geïsoleerd. Bij nieuwbouwwoningen is dit zonder meer het geval. Voor oudere woningen geldt dat de isolatie mogelijk eerst verbeterd moet worden voordat duurzame maatregelen ook effect hebben. Met dubbel glas en/of een betere muur/vloerisolatie houdt een woning de warmte beter vast en heeft het gasloos wonen ook echt nut. Als je geen cv-ketel meer hebt, kun je ook niet langer op gas koken. Je zult het gasfornuis dus in moeten ruilen voor een inductiekookplaat.

De stand van zaken in Amstelveen?

Amstelveen is druk bezig met de plannen om de gemeente aardgasvrij te maken. In 2021 moeten de plannen voor deze energietransitie klaar zijn. Daarom gaat Amstelveen nu al met zijn bewoners in gesprek door periodiek het zogenoemde EnergieOntbijt te houden.Tijdens deze bijeenkomsten wordt onder meer gesproken over de maatregelen die bewoners zelf al kunnen nemen om hun woning duurzamer te maken. Verder kunnen inwoners van Amstelveen via het Regionaal Energieloket een gratis huisscan doen om inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen voor de woning. Kijkend naar toekomstige nieuwbouwprojecten heeft Amstelveen de intentie om die volledig aardgasvrij te bouwen. In februari tekende de gemeente daartoe samen met 25 andere gemeenten, waaronder Amsterdam en Haarlem, een intentieverklaring.

Energieleveranciers vergelijken

Bij gasloos wonen past ook een energieleverancier die groene stroom levert. Om een goed beeld te krijgen van de energiemaatschappijen die inzetten op duurzame energie, kun je het best gebruik maken van een online energievergelijker omdat die je op basis van jouw situatie een compleet overzicht geeft van alle leveranciers. Je vergelijkt contracten op basis van verschillende criteria zoals prijs, wel of geen groene stroom en andere voorwaarden.

Meer nieuws over wonen in Amstelveen

Blijf op de hoogte van al het woningnieuws in en rondom Amstelveen en bekijk ons overzicht van nieuwbouwprojecten in Amstelveen voor zowel koop- als huurwoningen.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amstelveen.

Aanmelden