Actueel

Nieuws

Gasloos wonen in Amstelveen Lokaal nieuws dinsdag 01 september 2020

Gasloos wonen in Amstelveen

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit doel moet worden bereikt door middel van verschillende energiebesparende maatregelen. Een daarvan is dat alle woningen in Nederland van het aardgas afgesloten moeten worden. Daarbij gaat het om zo'n 8 miljoen huizen die over ruim 30 jaar gasloos moeten zijn. Een kwart daarvan, zo'n 2 miljoen, moeten de gasaansluiting in 2030 al hebben ingeruild voor een duurzaam alternatief. Dit vergt veel van de landelijke overheid, provincies en gemeenten. Ook in Amstelveen werkt de gemeente hard mee aan het doel om Nederland gasloos te maken.

Hoe wordt gasloos wonen bereikt?

Gasloos wonen houdt in dat je niet langer afhankelijk bent van de cv-ketel om de verwarming en het water te verwarmen. De energie die je nodig hebt om het huis te verwarmen en warm water te krijgen, wordt niet langer opgewekt uit fossiele brandstoffen maar komt uit een duurzame bron zoals de zon, de bodem of de buitenlucht. Die energie win je bijvoorbeeld via een zonneboiler of warmtepomp. Dergelijke installaties zijn niet goedkoop maar er zijn gelukkig verschillende subsidies waardoor je mogelijk in de aanschaf wordt gecompenseerd. Wel is het zo dat duurzame maatregelen alleen werken als het huis ook goed is geïsoleerd. Bij nieuwbouwwoningen is dit zonder meer het geval. Voor oudere woningen geldt dat de isolatie mogelijk eerst verbeterd moet worden voordat duurzame maatregelen ook effect hebben. Met dubbel glas en/of een betere muur/vloerisolatie houdt een woning de warmte beter vast en heeft het gasloos wonen ook echt nut. Als je geen cv-ketel meer hebt, kun je ook niet langer op gas koken. Je zult het gasfornuis dus in moeten ruilen voor een inductiekookplaat.

De stand van zaken in Amstelveen?

Amstelveen is druk bezig met de plannen om de gemeente aardgasvrij te maken. In 2021 moeten de plannen voor deze energietransitie klaar zijn. Daarom gaat Amstelveen nu al met zijn bewoners in gesprek door periodiek het zogenoemde EnergieOntbijt te houden.Tijdens deze bijeenkomsten wordt onder meer gesproken over de maatregelen die bewoners zelf al kunnen nemen om hun woning duurzamer te maken. Verder kunnen inwoners van Amstelveen via het Regionaal Energieloket een gratis huisscan doen om inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen voor de woning. Kijkend naar toekomstige nieuwbouwprojecten heeft Amstelveen de intentie om die volledig aardgasvrij te bouwen. In februari tekende de gemeente daartoe samen met 25 andere gemeenten, waaronder Amsterdam en Haarlem, een intentieverklaring.

Energieleveranciers vergelijken

Bij gasloos wonen past ook een energieleverancier die groene stroom levert. Om een goed beeld te krijgen van de energiemaatschappijen die inzetten op duurzame energie, kun je het best gebruik maken van een online energievergelijker omdat die je op basis van jouw situatie een compleet overzicht geeft van alle leveranciers. Je vergelijkt contracten op basis van verschillende criteria zoals prijs, wel of geen groene stroom en andere voorwaarden.

Meer nieuws over wonen in Amstelveen

Blijf op de hoogte van al het woningnieuws in en rondom Amstelveen en bekijk ons overzicht van nieuwbouwprojecten in Amstelveen voor zowel koop- als huurwoningen.

Verhuizen naar een nieuwbouwwoning met studenten Lokaal nieuws maandag 11 mei 2020

Verhuizen naar een nieuwbouwwoning met studenten

Een verhuizing naar een nieuwbouwwoning en het verhuizen naar Amstelveen zelf kan ontzettend veel positieve veranderingen leveren voor studenten. Zo zit je in Amstelveen lekker dicht bij alles wat je nodig kunt hebben, en kun je toch in een rustige omgeving leven. Daarnaast hebben de woningen, en zeker de nieuwbouwwoningen in Amstelveen vaak meer ruimte tot hun beschikking: ideaal voor de student met allerlei soorten prullaria. Maar hoe zorg je er nu voor dat die verhuizing zo soepel mogelijk verloopt? We geven je een aantal handige tips.

1. Schakel hulp in

De eerste tip is simpel: schakel voldoende hulp in. Er is een speciale studenten verhuis service die gespecialiseerd is in studenten verhuizingen. Deze verhuizers uit Amsterdam weten precies wat er komt kijken bij een verhuizing met studenten, en daarnaast zorgen zij dat de verhuizing soepel en stress-vrij verloopt. Doe je het liever zelf? Schakel dan natuurlijk de hulp in van vrienden en familie om de klus makkelijk te klaren.

2. Meld eventuele gebreken direct

Hoewel een nieuwbouwwoning hartstikke nieuw is, betekent dit nog niet dat alles direct na oplevering helemaal perfect is. In veel gevallen zijn er nog een aantal gebreken (ofwel opleverpunten) zoals bijvoorbeeld kleine beschadigingen aan kozijnen, technische mankementjes of schilderwerk dat nog niet helemaal in orde is. Dit soort gebreken moeten binnen drie maanden opgelost worden: indien ze op tijd gemeld zijn.

3. Houd rekening met vocht

Een nieuwbouwwoning heeft vaak veel vocht: en dat vocht komt de komende maanden vaak de muren uit. Dit betekent dat schilderwerk nog wat af kan bladderen en dat je vaak beter voorzichtig kunt zijn met je keuze van behang en vloeren. Het duurt vaak een jaar of twee totdat al het vocht in een nieuwe woning verdwenen is. Houdt dus rekening met eventuele scheuren in de wandbekleding (liever verven dan een duur behang dus) en vochtplekken wanneer je vloerbedekking aan gaat schaffen.

4. Neem de tijd

Begin je nieuwbouwwoning niet direct helemaal klaar te maken. Wacht bijvoorbeeld met de vloeren totdat het meeste vocht uit de vloer verdwenen is. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je nieuwe vloer krom gaat trekken. Je kunt dit testen door een stuk plastic op de betonnen vloer te leggen en hier iets zwaars op te leggen. Wacht vervolgens een paar dagen. Zie je na een paar dagen vocht onder het plastic of is het beton wat donkerder? Dan moet je nog even wachten.

Duurzaamheidsleningen Amstelveen Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Duurzaamheidsleningen Amstelveen

Gemeenten en de overheid hebben de afgelopen jaren klimaatdoelstellingen opgesteld. Om hun klimaatdoelstellingen te behalen, focust gemeente Amstelveen op het stimuleren van verduurzaming van woningen. Het verduurzamen van je woning brengt veel voordelen met zich mee. Allereerst draag je bij aan het verduurzamen van de maatschappij en het verminderen van de CO2-uitstoot. Daarnaast kun je met verduurzamen je woongenot verhogen en de energierekening verlagen. Ook niet onbelangrijk voor woningbezitters is de waarde van hun huis. De kans is groot dat deze door het implementeren van duurzaamheidsoplossingen stijgt.

Duurzaamheidsoplossingen

Er zijn verschillende duurzaamheidsoplossingen die je kunt inzetten om je huis duurzamer te maken. De belangrijkste zijn:

• Zonnepanelen
• Isolatie (dak, gevel, deuren, spouwmuur, vloer of bodem)
• Warmtepomp
• Zonneboiler
• HR++ glas
• Warmteterugwinning-installatie

Advies van expert

Het is belangrijk onderzoek te doen naar verschillende duurzaamheidsoplossingen. Laat een expert advies geven over verschillende mogelijke combinaties in jouw woning. Dit zodat de oplossingen zo goed mogelijk kunnen voorzien in de benodigde energievraag. Iedereen wil zoveel mogelijk besparen op het energieverbruik. Doe eens onderzoek naar je huidige energieverbruik en kijk of je de beste energieleverancier hebt voor jouw situatie. Energie vergelijk je makkelijk online. De besparing kun je gelijk in je spaarpot stoppen, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je woning.

Investering die het waard is

Het verduurzamen van een woning vraagt om een flinke investering. Kun je dit zelf met spaargeld financieren? Dan moet je dat zeker doen. Woningaanpassingen betalen met eigen geld is natuurlijk altijd de beste optie. Om het verduurzamen van woningen te stimuleren zijn er echter ook speciale duurzaamheidsleningen. Deze hebben een vaste lage rente en gunstige terugbetalingsvoorwaarden. Heb je het geld voor de verbouwing niet achter de hand? Dan is zo’n lening wellicht de oplossing. In Amstelveen zijn twee van dit soort leningen beschikbaar voor woningeigenaren. De Stimuleringslening en de Energiebespaarlening.

Stimuleringslening

De Stimuleringslening is een duurzaamheidslening die wordt verstrekt door gemeente Amstelveen. Deze kun je dus alleen aanvragen als de woning in het grondgebied van de gemeente Amstelveen staat. De hoogte van de lening is minimaal € 5.000,- en je moet deze binnen 15 jaar terugbetalen. Over dit bedrag betaal je een rente van 1,5%. Deze rente staat vast voor de hele looptijd van de lening. Ook kun je de lening boetevrij versneld aflossen met een minimumbedrag van € 250,-.

Energiebespaarlening

De energiebespaarlening is een landelijk initiatief van het Energiebespaarfonds. Deze lening kun je online aanvragen en loopt dus niet via de gemeente. Je kunt de lening aanvragen voor een bedrag van € 2.500,- tot € 65.000,-. De looptijd is, afhankelijk van het geleende bedrag, tussen de 7 en 15 jaar. Een belangrijke regel van deze lening is dat maximaal 75% van het geld besteed mag worden aan zonnepanelen. Minimaal 25% van het geleende geld zul je dus moeten gebruiken voor de aanschaf van andere duurzaamheidsoplossingen.

Ben jij van plan om binnenkort een nieuwbouwwoning te kopen? Ook dan kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. Aan nieuwbouwwoningen worden in de wet bepaalde duurzaamheidseisen gesteld. Je kunt de energiebespaarlening alleen gebruiken voor nieuwbouwwoningen wanneer je de woning verder wilt verduurzamen dan wettelijk verplicht. Benieuwd naar de nieuwbouwwoningen die momenteel aangeboden worden in Amstelveen? Wellicht vind je jouw droomwoning in ons woningoverzicht .

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amstelveen.

Aanmelden